Aktivt arbete för att locka unga talanger och morgondagens experter

År 2030 förväntas en brist på 100 000 personer inom IT-sektorn i Sverige om inte regeringen och näringslivet tar initiativ för att säkra kompetensförsörjningen. De stora satsningarna på fossilfri och hållbar energiomvandling i Norrland kräver en kvalificerad arbetskraft som stannar i regionen. För att behålla vår konkurrenskraft måste vi våga satsa på unga talanger, synliggöra tech-branschen för yrkesverksamma och studenter inom andra branscher, och bidra till högre jämställdhet inom IT-sektorn.

Teknikens roll i att förbättra morgondagen handlar om att göra våra liv bättre och lösa globala problem. Genom innovationer kan vi få renare energi, bättre sjukvård, mer tillgänglig utbildning och smartare städer. Teknik hjälper oss också att kommunicera enklare och göra ekonomin mer effektiv. Men det är viktigt att vi använder teknik på ett ansvarsfullt sätt så att alla kan dra nytta av dessa framsteg.

För att främja ungas intresse för teknik och locka fler individer, särskilt tjejer, till IT-branschen, tror vi på att skapa inspirerande och inkluderande miljöer. Vi har adresserat dessa frågor intern vid flera tillfällen. Vi har då sammanställt en rad olika åtgärder man kan göra för att öka intresset och göra vår bransch relevant för fler:

  • Lyfta fram och synliggöra kvinnliga förebilder inom teknik och programmering.
  • Berätta om män som är engagerade i att stödja kvinnor kan bidra till att främja förändringar på organisatorisk nivå.
  • Skapa mentorskapsprogram där unga tjejer kan få vägledning från kvinnor som redan är etablerade inom branschen.
  • Erbjuda kostnadsfria utbildningsprogram och workshops som introducerar teknik och programmering på ett tillgängligt sätt.
  • Samarbeta med skolor och lokala organisationer för att införliva teknik i utbildningen.
  • Arrangera evenemang och mässor som riktar sig specifikt till unga tjejer, där de kan utforska och interagera med spännande tekniska projekt och möta kvinnor inom branschen.
  • Utveckla pedagogiska spel och appar som är inriktade på att lära ut grundläggande programmeringskoncept på ett roligt sätt.
  • Använd karaktärer och scenarier som tjejer kan relatera till för att öka engagemanget.
  • Använd inkluderande språk och undvik stereotyper när du marknadsför teknik och programmeringsaktiviteter.
  • Familjevänliga evenemang där både föräldrar och barn kan delta och lära sig tillsammans.

Utöver ovanstående är vi engagerade i att främja jämställdhet inom IT-branschen. Vi strävar efter att skapa en arbetsmiljö där mångfald och inkludering uppmuntras och där alla har lika möjligheter att växa och utvecklas inom sina yrkesområden. Vi är övertygade om att en varierad och inkluderande arbetsstyrka inte bara berikar vårt företag utan också stärker hela IT-samhället. Om fler tjejer väljer yrken inom IT har vi en större chans att tillgodose behovet av de IT-resurser som behövs de närmaste åren i Sverige. Vårt bidrag i Norrland är ett av många initiativ som kommer att behövas. Om flera unga väljer att stanna inom branschen, kommer vi att komma närmare i att säkra vårt framtida kompetensbehov.

”För vårt företag är det avgörande att vi har tillgång till kompetenta och engagerade medarbetare för att möta behoven hos våra kunder.”

 

Om man tittar på hur många studenter som blir kvar två år efter antagen examen, då är det ungefär 1/3 av studenterna som är kvar i länet Västerbotten. Eftersom företagen främst efterfrågar erfarna experter, hamnar våra nyutexaminerade studenter i Umeå ofta utanför arbetsmarknaden. Detta ville vi ändra på och har därför startat Young Talent -programmet som strävar efter att säkra vår framtid för både företagen och de nya talangerna. Vi tar risken och gör de nödvändiga investeringarna för att skapa jobbmöjligheter både nu och i framtiden.

I samarbete med olika företag i Norrland har vi på Sigma Technology North Solutions skapat ett skräddarsytt program som erbjuder unga talanger möjlighet att introduceras till arbetslivet och få tillgång till vidareutbildning och mentorskap. Detta är en möjlighet för både företag och unga, att skapa den perfekta matchningen för långsiktig rekrytering. Förutom möjligheten att arbeta på en stor arbetsplats med den senaste tekniken har våra talanger också tillgång till mentorskap med en erfaren utvecklare. Vårt program inkluderar vidareutbildning och andra förmåner.

För vårt företag är det avgörande att vi har tillgång till kompetenta och engagerade medarbetare för att möta behoven hos våra kunder. Vi strävar efter att bygga och behålla en stark lokal kompetenspool i Umeå. För att uppnå detta ser vi utbildning och rekrytering av lokala talanger som en prioriterad åtgärd. Vi tror att samarbete med utbildningsinstitutioner och aktivt engagemang i lokala nätverk kan stärka kopplingen mellan utbildning och näringsliv och därmed öka tillgången på kvalificerade kandidater. Därav vår satsning på Young Talent , som egentligen är ett tvärfunktionellt upplägg, en junior utvecklare får mentorskap, en senior utvecklare får karriärmöjligheter och vår kund får tillgodosett behov med kvalitativ leverans, lokalt. 

Vlora Ramadani & Linda Lundstedt

Förutom att brinna för att hitta fler unga till branschen är Vlora VD på Sigma Technology North Solutions i Umeå. Och det är också där som Linda brinner för en mer jämställd bransch och jobbar som projektledare.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen antar vi att du accepterar att vi använder cookies. Läs mer här.

Jag fattar